Nasze Małopolskie Informacje

Zalety spożywania wina z aronii 

wino owocowe

Na samym początku należy wspomnieć, że owoce aronii świetnie nadają się na wina wytrawne i półwytrawne. Dodatkowo jej owoce mają w sobie mnóstwo właściwości zdrowotnych.  Jej owoce te są bogate w witaminy takie jak: C, B2, B6, PP, P, E oraz prowitaminy A. W ich skład wchodzą także bardzo cenne dla zdrowia pierwiastki takie jak molibden, mangan, miedź, bor oraz jod. Trzeba wspomnieć, że oprócz zawartych w winie cennych witamin i minerałów, wino zawiera dużą ilość bioflawonoidów i polifenoli – są to silne przeciwutleniacze, chroniące nasz organizm przed chorobami.

W procesie wytwarzania wina owoce nie mają potrzeby być gotowane lub podgrzewane, dzięki czemu nie tracą one wcześniej wspomnianych, cennych dla zdrowia składników. 

Dzięki tym wszystkim składnikom owoce aronii uważane są za najzdrowszy owoc jagodowy na całym świecie. Właśnie dlatego wino z aronii (o jego właściwościach przeczytasz też w tym miejscu: https://naszewino.pl/wino-z-aronii) ma mnóstwo właściwości leczniczych. Wpływa ono pozytywnie na układ obronny organizmu, oczyszcza ono nasz organizm z zalegających w nim toksyn oraz poprawia pracę układu pokarmowego. Dzięki jego spożywaniu w naszym organizmie przyspiesza przemiana materii, reguluje się ciśnienie tętnicze krwi i dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby przestają być kłopotliwe. 

Wino owocowe – przepis na wino z aronii

Wino owocowe – przepis zaczyna się od zakupu owoców. Musimy pamiętać, że te owoce, które mają zostać przeznaczone są na wino powinny być zdrowe i dojrzałe – czym bardziej są słodkie i dojrzałe tym większe szanse na otrzymanie dobrze smakującego napoju.

Ciekawe jest kwestia, że do wina z aronii powinno się dodać jabłka, w celu by wino lepiej fermentowało. Dlatego że duża zawartość garbników w aronii sprawia, że owoce fermentują dosyć słabo. Jeżeli dodamy do wina odpowiednią ilość jabłka, nie będziemy musieli dodawać natomiast żadnych drożdży winiarskich, pożywek i innych dodatków. Pomimo to wino z aronii zawsze wychodzi pyszne i odpowiednio sfermentowane. Balon lub fermentator powinien on mieć pojemność na 24 litry. Składniki, których potrzebujemy, aby zrobić wino aroniowe:

Pierwsze co musimy zrobić to dokładnie umyć owoce aronii, spakować i wsadzić zamrażalnika na 24-48 godzin. Gdy już minie określony czas należy je odmrozić. Po ich odmrożeniu powinniśmy je zmiażdżyć, ale w żadnym wypadku nie próbować ich miksować, dlatego że wino owocowe w późniejszym czasie nie będzie chciało się klarować. 

Następnie należy dodać jabłka, które wcześniej powinniśmy dokładnie obrać i pokroić na dosyć małe kawałki. Gdy wymieszamy oba te składniki, powinniśmy ułożyć masę w dużym naczyniu a następnie zalać 4 litrami przegotowanej ciepłej wody, a całość wymieszać. 

Kolejno należy tak odpowiednio przygotowane naczynie szczelnie przykryć, najlepiej taką materiałową ścierką kuchenną. Następnie odstawić je w miejsce z pokojową temperaturą oraz najlepiej z dala od słońca do czasu sfermentowania.  Ilość czasu jaki wino powinno przebywać w takiej postaci to około 3 lub 4 dni.

Wino z aronii – drugi etap przygotowania

Masę owocową, należy przełożyć do butli fermentacyjnej i przykryć. Następne co powinniśmy zrobić to całkowicie rozpuścić cukier w przegotowanej wodzie w odpowiedniej proporcji. Następnie zalać całą miksturę znajdującą się w balonie fermentacyjnym, syropem cukrowym.

Proporcje na syrop cukrowy, który powinniśmy samodzielnie wcześniej przyrządzić to wykorzystanie 5 litrów wody 3 kg cukru 100 liści z malin lub wiśni. Należy zagotować wodę i liście z malin, dodać cukier oraz dokładnie wymieszać. Ciecz gotować w garnku jeszcze około przez 10-15 minut, a później pozostawić do ostygnięcia. Liście z malin dokładnie wybrać z naczynia i wyrzucić. 

Następnie do butli z całą zawartością jaką dodaliśmy wcześniej dodać przygotowany i ostudzony syrop, tak aby zapełniło się 3/4 objętości balona. 

Wino owocowe – na co zwrócić uwagę

Musimy pamiętać, że owoce w naszym balonie będą pływały, aby w późniejszym czasie były wstanie podejść do góry, dlatego że, w balonie zawsze musi być trochę dodatkowego miejsca, ponieważ w pierwszej fermentacji owoce zawsze podnoszą się do góry. 

Gdy zrobiliśmy już wszystkie powyższe czynności, balon musimy szczelnie zamknąć, korkiem z rurką fermentacyjną, bez różnicy czy szklaną, czy plastikową. Następnie wino owocowe pozostawić w takim stanie, aż ustanie fermentacja burzliwa i cicha, proces ten trwa od 7 do 9 tygodni.  Po ustaniu fermentacji, należy przelać wino z aronii przez durszlak do dużego naczynia, a owoce znajdujące się wcześniej w balonie – wyrzucić. 

Następnie dokładnie umyć butlę, a wino wlać do niej z powrotem. Kolejne co musimy zrobić to jedynie cierpliwie czekać, a gdy po kilku tygodniach zakończy się fermentacja, ściągnąć z wina osad. Wino powinniśmy, jeszcze przez pewien czas pozostawić w butli z rurką fermentacyjną do pełnego sklarowania, na około 2-3 miesiące.

Exit mobile version