Nasze Małopolskie Informacje

Modna kafejka. Jak otworzyć kawiarnię i nie splajtować?

jak otworzyc kawiarnie

W dzisiejszych czasach często przechodzimy obok tłocznych kafejek lub mijamy puste i zapomniane kawiarnie. Czy istnieje odpowiedź na pytanie, jak otworzyć kawiarnię, która znajdzie się w grupie modnych lokali? Oczywiście nie będzie ona jednoznaczna, jednak można wymienić kilka wskazówek, które pomogą nowemu miejscu zaistnieć na kawiarnianej mapie miasta.

Gdzie i jak otworzyć kawiarnię?

Większość osób uważa, że najlepszym miejscem na otwarcie lokalu gastronomicznego jest zatłoczone centrum miasta. Oczywiście racją jest, że takie miejsce będzie widoczne i wzbudzi zainteresowanie turystów. Warto jednak zwrócić uwagę, że wynajęcie lokalu w centrum wiąże się z ogromnymi kosztami, które mogą spowodować, że zyski płynące z interesu wcale nie będą zadowalające. Zastanawiając się, jak otworzyć kawiarnię, warto zastanowić się nad klientelą, do której chcemy skierować nasze menu. Wiele osób nie lubi tłocznych miejsc, dlatego jest w stanie przedostać się nawet kilka kilometrów, żeby wypić kawę w spokojnym i kameralnym lokalu. Dodatkowo mniej oblegane kawiarnie często wyróżniają się posiadaniem sporej liczby stałych klientów, którzy przyzwyczajeni są do danego miejsca. Oczywiście nie można stawiać tezy, że nie opłaca się otworzyć kawiarni w tłocznym miejscu, bo to rozwiązanie też ma swoje plusy – chociażby takie miejsca często są modniejsze wśród przyjezdnych, którzy są gotowi stać w kolejce lub czekać na stolik, żeby wypić kawę w miejscu, o którym czytali w przewodniku lub Internecie.

Jak otworzyć kawiarnię, która stanie się modna?

Niezależnie, czy celujemy w dużą liczbę przyjezdnych turystów, czy poszukujemy stałych klientów, to warto odpowiednio wypromować lokal, żeby było o nim słychać wśród miłośników picia kawy na mieście. Oczywiście dotyczy to również kameralnych, osiedlowych kafejek, ponieważ przeglądając artykuły typu „Top 10 kawiarni” można zauważyć, że autorzy zazwyczaj wymieniają przynajmniej kilka lokali, do których nie trzeba ustawiać się w długich kolejkach. 

Powszechnie znanym sposobem wypromowania lokalu są tak zwane promocje na start. Oczywiście tania lub darmowa kawa przyciągnie klientów, ale warto pamiętać, że łatwo zapomną oni o lokalu w momencie, w którym wprowadzone zostaną normalne ceny rynkowe. Na dodatek w dzisiejszych czasach nie jest już modne kombinowanie, jak wydać mniejszą ilość pieniędzy. Wiele osób zwraca za to uwagę, czy lokal, który odwiedzają wspiera różnego rodzaju akcje społeczne. Zastanawiając się, jak otworzyć kawiarnię, która stanie się modna, warto pomyśleć o trendach w społeczeństwie. Przykładowo obecnie wielu mieszkańców dużych miast angażuje się w ochronę zwierząt. Wprowadzenie akcji typu „kupując kawę wspierasz schronisko dla psiaków” może przyciągnąć klientów, którzy chcą mieć świadomość, że pozwalając sobie na kawę w lokalu, wspierają również ważne inicjatywy.

Atrakcyjne menu, które przyciągnie klientów

Odpowiedni dobór lokalu oraz jego wypromowanie to tylko część sukcesu, ponieważ niezwykle istotna jest również oferta skierowana do klientów. W przypadku kawiarni wiele osób zwraca uwagę na jakość i pochodzenie kawy, którą posiadamy w menu. Warto zastanowić się, czy zamiast zaoferować klientom znaną i powszechnie dostępną kawę, nie lepiej sięgnąć po bardziej oryginalne ziarna. Idealnym produktem, który należy oferować klientom to cappuccino. Więcej informacji o cappuccino tutaj: https://kawaczyherbata.pl/cappuccino. Decydując się jednak na standardową markę kawy można pomyśleć o rzadziej spotykanych lub nawet eksperymentalnych pozycjach w menu. Tworząc własną kompozycję składników łatwo trafić w dziesiątkę i zaproponować kawę, dla której lokal będą odwiedzać klienci z całego miasta. Niektórzy właściciele kafejek podejmują również decyzję o zatrudnieniu doświadczonego baristy, który doskonale już wie, jak otworzyć kawiarnię, żeby zaoferować klientom najlepiej przygotowane produkty. Oczywiście taki pracownik wiąże się z większym kosztem zatrudnienia, ale można potraktować to jako inwestycję budującą jakość całego lokalu.

Exit mobile version